<< Vissza

Népdalkörök Találkozója Hantoson
2015.11.16. 21:14, írta: Ludányi András, rovat: Tagszervezeteinknél történt
A Szappanos Lukács Népdalkör meghívást kapott Hantosra a Népdalkörök Találkozójára. November 14-én kora reggel borús időben indultunk el a dunántúli dalos barátainkhoz. Örömmel fogadtak, frissen sült, még langyos sajtos pogácsával, kellemes aromájú pálinkával és jó erős kávéval vártak bennünket. A hűvös időben jól esett az ital és a finom harapnivaló.

    Az idén is zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház. A későbben érkezők számára már nem maradt ülőhely, olyan sokan jöttek el a találkozóra.
    Koncz Mária a hantosiak népdalköri vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd felkérte Fischer József  Polgármester Urat a műsor megnyitására. A polgármester elmondta, hogy az idén ötödik alkalommal rendezik meg ezt a színvonalas találkozót. Most is tíz településről érkeztek a népzenét kedvelő vendégek, akik már alig férnek el a teremben. Sok jó ember kis helyen is elfér, és a dalkörök között szoros barátságok szövődhetnek, mondta tréfásan. A népzene mindenkié, a dalosok színvonalas műsoraikkal szép élményekkel gazdagítják az érdeklődőket. Mindenkinek jó szórakozást kívánva nyitotta meg a délelőttöt.
    Elsőként a Hantosi-Kis Bokréta Néptánccsoport szerepelt. Táncukkal bizonyították, hogy az utánpótlás igyekszik az elődök hagyományát megőrizni. Következett a házigazda Hantosi Népdalkör, Erdélyi és Jász-Nagykun dalaival. Őket követte a mi Szappanos Lukács Népdalkörünk, Dunántúli Népdalcsokrot és Bordal csokrot adtunk elő. Seregélyes Élő Ősz Nyugdíjas Klub Népdalköre citera kísérettel szerepelt. Nagyvenyim Aranydaru Nyugdíjas Klub Népdalköre Balatoni Népdalcsokrot adott elő. A Baracsi Barátság Nyugdíjas Egyesület Népdalköre Tolna-megyei dalokat énekelt. Szabadegyháza Vadon Nőtt Gyöngyvirág Dalköre Betyárdalokat adott elő harmonika kísérettel. A Nagylóki Népdalkör Zala és Vas-megyei dalait citerásaik kisérték . Őket követte a Sáregresi Népdalkör Bukovinai-Székely és Gömöri Népdalcsokorral. A Sárosdi Népdalkör Szabolcs-Szatmári  dalcsokrot hozott. Székesfehérvár Alcoa-Köfém Férfi Kórusa tréfás népdalokkal szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Az újonnan megalakult Hantosi Férfi Dalárda, akiket Koncz Mária tréfásan  Díszpintyeknek nevezett, katonadalokkal zárta az énekesek műsorát. A találkozót a Hantosi Bokréta Néptánccsoport zárta. Szereplésüket hosszan tartó tapssal jutalmazta a lelkes közönség.
    A házigazdák megköszönték a dalkörök szereplését, majd emléklapot és díjnyertes hantosi őrölt paprikát ajándékoztak minden résztvevőnek.  
    A  rendezők az  idén is a Faház-Söröző Étteremben várták a dalosokat finom ebéddel. Sok sütemény és jó vörös bor mellett kezdtek el dalolni a jókedvű vendégek.
    Köszönjük a hantosiaknak a meghívást, örömmel mentünk már második alkalommal hozzájuk.
Selyem Balázsné